Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | ”Vanhukset ei kuulu vanhainkotiin” – minne sitten?

Näihin menossa oleviin aluevaaleihin sopii Pave Maijasen biisi: ”Pidä huolta... vanhukset ei kuulu vanhainkotiin.”

Niin juuri, mutta minne sitten? Minun lapsuudessani he asuivat samassa tönössä kuin muukin sakki. He olivat todellinen tietopankki ja perinteiden siirtäjiä. Ja ei siitä ajasta nyt kauhean kauan ole.

Olen saanut ehkä toisenlaisen kasvatuksen. Minut opetettiin kunnioittamaan ikäihmisiä, jotka tänään ovat vain kuluerä ja haitta – ainakin siltä joskus tuntuu.

Kaikki ne henkilöt, jotka mittaamattoman arvokasta hoitotyötä tekevät, ovat puhdasta kultaa. Siitä iso kiitos, mutta kun niitä hoitajia ei vaan enää kohta ole.

Hoitotyön arvostus on laskenut, ja missä vika? Palkkauksessa. Vaikka olisit niin sanotusti kutsumusammatissa, sillä ei pärjää, ja siksi koulutukseen ei hakeuduta ja monet jättävät Suomen ja muuttavat muualle. Ruotsi ja Norja houkuttavat.

Elämme nyt Suomessa uutta aikaa, suuren terveydenhuollon murroksen aikaa. Nyt he, joita hoidetaan niin kotihoidossa kuin laitoshoidossa, ovat vähään tyytyväisiä. Seuraavat ovatkin sitten toista maata. He osaavat ”snäppää ja chättää”, ja heillä on tietoa ja uskallusta kysyä ja kyseenalaistaa.

Ei sinne mennä kaffetta juomaan ja korvapuustia syömään vaan tekemään raakaa työtä.

Ymmärtävätkö he, jotka hinkuvat aluevaaleissa päättäjän paikalle, aikuisten oikeasti, mistä siellä päätetään? Joillakin se on aika lailla hakusessa.

Sinne pitää saada uskalikkoja, jotka pitävät ääntä, ei siis joo joo -miehiä ja -naisia. Ei sinne mennä kaffetta juomaan ja korvapuustia syömään vaan tekemään raakaa työtä, joka vaatii aikaa ja asioihin perehtymistä.

Monissa kunnissa jo nyt valtuuston kokoukset ovat poliittista teatteria valmiiksi pureskeltuine ehdotuksineen. Ketä se kiinnostaa? Ei ketään.

Allekirjoittanut on profiloitunut ikäihmisten oikeuksien puolestapuhujaksi, ja sellaisena pysyn. Olen läheltä nähnyt, mitä tarkoittaa rahojen ottaminen pois vanhustenhoivasta. Viittaan edesmenneen rakkaan äitini kohteluun.

Haluan, että nyt tuleva hallinto­himmeli tekee asialle oikeasti jotakin.

Siis ”old is gold”, vanhuksissa on tietoa ja voimaa, kun vain sen näemme.

Kiitos kaikille hoitajille. Te jaksatte ja te osaatte. Vielä kun saisi päättäjätkin tajuamaan sen asian. Ei puheita eikä korulauseita, vaan oikeita ja vaikuttavia tekoja ikäihmisten hyväksi.

Kirjoittaja on aluevaaliehdokas (vas.).