Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Mielipide | Eduskunnan kyselytunnilla farssin piirteitä

Olipa kiinnostava kyselytunti, jonka Yle välitti eduskunnasta 26. tammikuuta 2023. Oppositio penäsi hallitukselta vastauksia koskien translakia. (Laki hyväksyttiin 1. helmikuuta). Puolet kyselytunnista käytettiin siihen.

Poliitikkoja tavataan arvostella siitä, että he eivät anna suoriin kysymyksiin suoria vastauksia. Tuolla eduskunnan kyselytunnilla taisi käydä juuri niin. Oli välillä surkuhupaista kuunnella ministerien vastauksia heidän väistellessään kysymyksen ydintä.

Kysymykseen siitä, mitä väärinkäytöksiä laki mahdollisesti voimaantullessaan aiheuttaisi naisille ja tytöille, ministeri Krista Kiurulla (sd.) ei ollut vastausta. Vaikka hän hehkutti lain puolesta jokaisessa vastauksessaan, hän kuitenkin topakasti kielsi hehkuttaneensa ja väitti ottavansa faktat faktoina.

Hänen vastauksensa oli kyselytunnin viimeinen puheenvuoro translaista, joka todellisuudessa on kaikkia kansalaisia koskeva laki: se oikeuttaa sukupuolen muutokseen sen mukaan, miltä ihmisestä subjektiivisesti tuntuu.

Julkisen keskustelun perusteella voi päätellä, että laista halutaan häivyttää transideologian itsensäkin suosima biologisen sukupuolen merkittävyys.

Ministeri Kiuru ei kertonut, mitä hallitus aikoo tehdä mahdollisille väärinkäytöksille, vaan lopetti vastauksensa näin:

”Tosiasia on se että, en tiedä, oletteko huomanneet, että ei suomalaisia yleisövessoja kyllä pysty valtioneuvosto eikä edes poliisi eikä moni muukaan instituutio aina valvomaan, sinne voi vilahtaa – (tässä ministeri piti lyhyen tauon) – kaikenlaista väkeä.”

Katsoja jäi miettimään vastauksen laatua.

Kansanedustaja Aki Lindén (sd.) puolestaan kritisoi oppositiota siitä, että se yritti kysymyksillään kerätä poliittisia irtopisteitä. Hän jopa vihjasi, että oppositio demonisoi ”pientä sorrettua ryhmää”.

Puhemies hoputti Lindéniä tekemään kysymyksen. Ilmeisesti Lindén ei ollut varautunut moiseen, sillä hänellä meni pikkuisen aikaa, ennen kuin hän sai kakistettua repliikkinsä:

”Kysymys vaikkapa pääministerille. Tuntuuko teistä siltä, että tässä demonisoidaan tällä kysymyksellä?”

Minulle jäi tunne, että Lindén yritti laittaa sanoja pääministerin suuhun. Puhumattakaan nyt siitä, hän itse tässä taisi kerätä poliittisia irtopisteitä.

Kaiken kaikkiaan kiinnostuneena kuuntelen usein eduskunnan kyselytunteja, jotka yleensä ovat asiallisia ja jopa huumorilla höystettyjä. Kuitenkin tässä kuvailemani kyselytunnin alkuosa melko suurelta osin täytti kyllä todellisen farssin piirteet hallituksen aitiossa.

Kirjoittaja on hartolalainen kunnanvaltuutettu (kesk.).