Heinolassa on kyettävä puhumaan myös epämiellyttävistä vaihtoehdoista soten suhteen, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sd.)

Heini Kuusela

Heinolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sd.) täsmentää tiistain 14.7. lehdessä ollutta uutisointia.

Itä-Hämeen etusivulla olleesta jutun vinkistä saattoi ymmärtää, että Lehtimäki olisi aktiivisesti siirtämässä Heinolan sotepalveluita Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle (hyky).

Lehtimäki painottaa, että näin ei ole, vaan hän haluaa haastaa Heinolassakin keskusteluun siitä, mikä mahdollisesti on edessä, kun sote-uudistusta tehdään valtakunnan tasolla.

Tulkinnanvarainen ilmaisu on jäänyt lehteen taittovaiheessa.

Lehtimäki toteaa, että Heinolassa on uskallettava käydä faktoihin pohjautuvaa keskustelua sote-uudistuksesta ja sen tarpeellisuudesta.

– Harmittaa, että nyt etusivun vinkkiin jäänyt teksti voi viedä huomion tunnepitoiseen keskusteluun faktojen sijaan.

Soteuudistukselle on tarvetta

Lehtimäki katsoo, että sote-uudistukselle on tarvetta niin Heinolassa kuin koko maassakin. Hän pitää väistämättömänä, että sote-uudistus tulee jossakin muodossa, ennemmin tai myöhemmin.

– Ei täälläkään voida vaieta ja toivoa, että tilanne menee ohi, kuten on aiemmin käynyt. Tilanne vaatii Heinolan osalta tiukkaa edunvalvontaa, ja siihen pitää olla varautunut.

Sosiaali- ja terveyspuolen menot kasvavat tulevaisuudessa, eikä hyvinvointiyhtymään liittyminen ole Lehtimäen mukaan tähän mikään ratkaisuautomaatti.

– Säästöjä on revittävä muualta sotemenojen kattamiseksi. Hyky on jo ollut tiukoissa säästöpaineissa, ja joitain asioita on siellä voitu tehdä hyvin.

Myös epämiellyttävistä vaihtoehdoista on puhuttava

Heinolan valtuuston talouden tasapainottamistyöryhmän pitää Lehtimäen mukaan uskaltaa keskustella vaikeista ja epämiellyttävistäkin vaihtoehdoista.

– Työryhmä voi esittää asioita, joita sen jäsenet eivät itse välttämättä kannata. Ilman mahdollisuutta avoimeen keskusteluun ei kuitenkaan synny erilaisia vaihtoehtoja.

Pelkkä asioiden systemaattinen vastustaminen sulkee herkästi muut vaihtoehdot pois.

Lehtimäki uskoo, että rohkealla yhteistyöllä voidaan saada myös hyviä tuloksia.

– Heinolassa on ollut oikea ratkaisu olla menemättä hykyyn, olemme välttäneet pahimmat myrskyt. Jatkossa ei kuitenkaan ole välttämättä vaihtoehtoja. Keskustelua on käytävä ajoissa, sillä kehittämisen näkökulmasta ajatellen kolme tai viisikin vuotta on lyhyt aika.

Kommentoi

Palvelut