Työttömyysaste nousi kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa vuoden takaiseen verrattuna – Scanian tehtaan lopettaminen synkistää tilannetta entisestään

Scanian Lahden tehtaan tuotannon lopettaminen näkyy Päijät-Hämeen työttömyysluvuissa tulevaisuudessa. Saara Karttunen/Arkisto

Sohvi Auvinen

Päijät-Hämeessä oli elokuun lopussa 13 767 työtöntä työnhakijaa. Määrä kasvoi vuoden takaiseen 3 677:llä henkilöllä, eli noin 36 prosentilla.

Työttömistä työnhakijoista kokoaikaisesti lomautettuina oli elokuun lopussa 2 208. Kasvua vuoden takaiseen oli lähes 2 000 henkilön verran.

Maakunnan korkein työttömyysprosentti oli elokuussa Lahdessa (16,7). Heinolassa työttömyysprosentti oli 15,9, Kärkölässä 15,6, Hartolassa 14,1, Padasjoella 11,6, Orimattilassa ja Sysmässä 11,3 ja Asikkalassa ja Hollolassa tasan 11. Työttömyysaste nousi edellisvuodesta kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa.

Scanian Lahden tehtaan tuotannon lopettaminen tulee synkistämään alueen työttömyystilannetta entisestään. Työttömäksi on jäämässä vähintään 260 työntekijää. Hämeen te-toimiston johtajan Eija Mannisenmäen mukaan tuotannon lopetus on vakava isku alueen kehityksen kannalta. Hän kuitenkin uskoo, että työttömiksi jäävistä osa työllistyy alueen muihin työpaikkoihin.

– Mutta jättäähän bussikorituotannon päättyminen alueelle ison aukon teollisuuteen, jolla saattaa olla seurannaisvaikutuksia muun muassa alihankintaketjuihin, Mannisenmäki jatkaa.

Keskustelu

Palvelut