Mielipide: Skeittipaikkakeskustelu vaikuttaa Heinolan tulevaisuuteen enemmän kuin osaamme kuvitella

Netta Malin

Sanna Karppinen kirjoitti Itä-Hämeessä 9.2.2021 siitä, että heinolalaiset nuoret eivät koe kotikaupunkiaan omakseen, koska heidän tarpeitaan ei kuunnella tai kuulla tarpeeksi laajasti ja monipuolisesti eri foorumeja hyödyntäen. Nuorten toiveet hautautuvat aikuisten johtamien keskustelujen alle.

Kun itse olin teini-iässä – 20 vuotta sitten – vietin paljon viikonloppuja Heinolassa ystävieni kanssa, vaikka en täällä asunutkaan. Meillä oli tapana nauttia kesän ilta-auringosta keskustassa kävellen ja ohiajavia autoja bongaillen.

Tuohon aikaan Heinolassa pyöri aktiivinen korttelirallirinki. Silloin tuntui turvalliselta hypätä jonkun tutuntutun auton takapenkille ja käydä kahvilla Tähtihovissa ja palata takaisin keskustaan. Mitään yhtä kokoontumispaikkaa nuorille ei ollut, lähinnä aikaa vietettiin torin läheisyydessä, Rantapuistossa ja Kylpylän rannassa. Usein kävimme Pleissillä kuuntelemassa musiikkia.

Edellä kerrottu on oma subjektiivinen muistoni illoista Heinolassa, ja jonkun toisen kokemus voi olla toisenlainen.

Ymmärrän, että monet asiat ovat muuttuneet noista ajoista ja nuorten elämä on nykyään monilta osin erilaista kuin ennen. Se ei kuitenkaan ole muuttunut, että nuoret haluavat viettää aikaa kavereiden kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin. He kaipaavat heidän kaupungissaan sitä ”omaa paikkaansa”, mistä varmuudella löytää kaikki tutut ja ne tuntemattomatkin, ehkä jopa jokusen ulkopaikkakuntalaisenkin.

Pohjimmiltaanhan kyse on siitä, löytävätkö nuoret elämänkumppaninsa tästä läheltä, kuten me monet aikanamme löysimme.

Näiden asioiden yhteydessä päätetään siis siitäkin, onko meillä parin vuosikymmenen päästä katukuvassa nuoria vai ei.

Nyt keskustellaankin paljon suuremmista asioista kuin pelkästä skeittipaikasta – kokonaislopputulos vaikuttaa siihen, kokevatko nuoret Heinolan omakseen. Nuorten asioista tehtävät päätökset ja ihmisten asenteet vaikuttavat siihen, palaavatko nuoret aikuiset opiskelujen jälkeen Heinolaan, ja kasvattavatko he tulevat lapsensa täällä.

Oikeasti näiden asioiden yhteydessä päätetään siis siitäkin, onko meillä parin vuosikymmenen päästä katukuvassa nuoria vai ei.

Kirjoittaja on kuntavaaliehdokas (kok.) Heinolasta.

Kommentoi