Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipide | Jos ymmärtäisimme ihmisen kokonaisvaltaisuuden, voisimme paljon paremmin

Rikas elämä pitää sisällään monenlaisia tunteita. Nyt koronan asettamat rajoitukset ovat pysähdyttäneet meidät tutkimaan omia tuntemuksiamme ja voimavarojamme. Kaikki emme kuitenkaan kykene näkemään, että tällä pysähtymisellä on hyvätkin puolensa: Ei kielteisten asioitten kohtaaminen helppoa ole. Tekee mieli unohtaa ne, mennä vain vauhdilla eteenpäin.

Vanhojen virheittemme ja häpeämme tunnustaminen ja tutkiminen ovat kuitenkin asiantuntijoitten mukaan ainoa keino päästä niistä lopullisesti eroon. Näin voimme tehdä tilaa uusille voimille, ajatuksille ja tunteille. Koronarajoitusten ansiosta meillä on nyt ollut mahdollisuus voimaantua.

"Eroon menneistä murheista" oli otsikoitu professori Leslie Greenbergiä siteeraava hyvä ja kansantajuinen artikkeli (HS: Viikko 28/2022 ). On ymmärrettävää, ettemme halua olla surullisia, vihaisia tai ahdistuneita, joten mieluusti pyrimme ohittamaan tai tukahduttamaan nuo tuntemukset. On vaikea hyväksyä, että ainoa tapa päästä tuosta painolastista kokonaan eroon, on kohdata ja käsitellä ne mielessään.

Tulevaisuusnäkymissä on siis jotain hyvääkin.

Oman terapiakokemukseni perusteella voin kuitenkin vakuuttaa, että tuo rohkea katsominen omaan menneisyyteen on antanut minulle voimaa. Tämän raskaan korona-ajankin olen selättänyt tuon itsetutkimusmatkani voimaannuttamana.

Ruoan hinnan kallistuminen koskee meitä kaikkia. On hyvä, että laajalla poliittisella rintamalla toimimme nyt hyvässä, rakentavassa yhteistyössä.

Asikkalalainen kansanedustaja Hilkka Kemppi (kesk.) näkee, että tulevaisuudessamme on kaikista vaikeuksista huolimatta paljon hyvääkin tulossa, esimerkiksi sähköveron tiputtaminen ja huoltovarmuuspaketin energiaveron lisäpalautus. Ne auttavat osaltaan vähävaraisia selviämään talousvaikeuksista, vähintäänkin ruuan riittämisestä ja asumiskuluista. Tulevaisuusnäkymissä on siis jotain hyvääkin.

Ihmisluonto on kokonaisvaltainen. Toivorikkaat näkymät jollain elämän osa-alueella auttavat näkemään toivoa muuallakin elämässä. Tämän ottavat huomioon jopa avaruustutkijat. Kansantajuisesti tästä kirjoitti sosiologian villiksi naiseksi luonnehdittu dosentti Kaisa Kuurne Suomen Kuvalehdessä (17.6.): "Kaikki todella merkittävät asiat ovat sekä että, eivätkä joko tai."

Rationaalisen ja irrationaalisen lisäksi meillä on ymmärrystä, joka toimii toisella logiikalla kuin järkeily. Jos ymmärtäisimme tämän ihmisen kokonaisvaltaisuuden yhteiskuntamme kaikilla osa-alueilla, me kaikki voisimme paljon, paljon paremmin ja olisimme onnellisempia. Saisimme voimaa kestää nämä koronan kaltaiset rajut haasteetkin.

Kirjoittaja on sysmäläinen kirjailija-kuvataiteilija.